Klart med tillstånd för friskolor

Västanfors-Västervåla församling har fått tillstånd att utöka sin friskoleverksamhet, både i Västerås, Eskilstuna och Fagersta. Men det är oklart om församlingen hinner starta utbildningarna redan till hösten.

Kyrkoherde Henrik Rydberg gläds åt att Skolinspektionen godkänt församlingens ansökningar.

- Det visar ju att vi i alla fall inte tänker fel i Skolverkets ögon utan att vi har kommit in med en ansökan som anses vara tillräckligt bra, säger han.

De tillstånd som nu beviljats gäller tre orter - dels en utökad undervisning på Lindgårdsskolan i Fagersta med högstadium, dels att starta grundskola och högstadium i Västerås i det som kallas Västerskolan och dels att starta förskoleklass till och med sjätteklass i Eskilstuna.

Sedan tidigare driver församlingen även ett behandlingshem, en begravningsbyrå, en juridisk byrå och ett bolag som sysslar med trygghetslarm.

När det gäller församlingens skolor så säger Henrik Rydberg att det finns en efterfrågan, men ännu återstår mycket arbete innan de nya utbildningarna kan dra igång.

- Det krävs ju då lokaler och så krävs det personal och att vi ser att vi kan få till en tidsplan som gör att vi kan starta på ett bra sätt, säger Henrik Rydberg.

Hur långt har ni kommit där då?

- Tillståndet fick vi ju förra veckan så vi har väl kavlat upp ärmarna och tagit ut några hållpunkter på vad vi måste göra för att se om vi klarar av en sådan här process och i vilken takt, säger Henrik Rydberg.

- Målsättningen är ju att försöka hinna till hösten, men det vet vi inte ännu, säger han till P4 Västmanland.

Kristin Axinge-Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".