köping/västerås

Allt fler lånar CD-böcker

CD-böckerna blir allt populärare på biblioteken i Köping. Under 2008 lånade man ut 11 000 CD-böcker i kommunen, vilket är en ökning med 15 procent jämfört med året innan då man lånade ut 9600 böcker.

– Jag läser mycket deckare. Leif G W Persson är en favorit, jag har nog lyssnat på alla hans böcker. Det säger Rudolf Nilsson, som bor en liten bit från Köping.

Även länets största kommun Västerås har ökat antalet CD-lån. Några siffror för 2008 har ännu inte sammanställts i Västerås, men redan nu står det klart att det har lånats fler CD-böcker än tidigare år

Ett annat exempel på CD-bokens popularitet är när den utges från förlaget. Förut var det alltid boken som kom först och sedan gavs CD:n ut när det gått en tid. Men numera släpps ljudboken ofta samtidigt som pappersboken.

Någon risk att den gamla hederliga boken är på väg att försvinna finns det dock inte.

– Boken som sådan är inte hotad. Inom överskådlig framtid tror vi att böckerna kommer att finnas kvar. Den är så enkel att ta med sig och den kräver inte några batterier för att läsa. Det säger Ellinor Östlund, bibliotekarie i Köping.

Kennet Lindquist
kennet.lindquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".