köping

"KBAB har inte diskriminerat romsk man"

Köpings kommunala bostadsbolag, Köpings bostads AB har inte diskriminerat en romsk man. Det anser Diskrimneringsombudsmannen, DO, efter att ha behandlat en anmälan.

Det var i slutet av 2007 mannen kontaktade DO efersom han ansåg sig blivit diskriminerat av bostadsbolaget just på grund av att han är romsk.

I sin anmälan till DO skrev mannen att han under flera år inte vågade bo hos sin familj då hyresvärden, Köpings bostads AB, hotat vräka familjen om mannen flyttade in. Senare har han fått bo där men har inte haft samma rättigheter som andra, till exempel renovering.

Mannen påstod också att hyresvärden sagt att romer är opålitliga och att hans vuxna barn på grund av sitt urpsung inte fått egna hyreskontakter hos KBAB.

Nu har DO beslutat att inte gå vidare till domstol. Ulrika Dietersson, chef för juridiska enheten hos DO, menar att bostadsbolaget inte agerat diskriminerande:

- Nej, vi menar att hyresvärden behandlat dem som man skulle behandla andra under samma omständigheter. Alltså, de anmälningar vi får handlar alltid om en person som upplever att man har blivit särbehandlad eller missgynnad utav den man anmäler men sedan är det ju så att när vi vidtar vår utredning så är det relativt vanligt att man ändå får förklaringar från den anmälde parten som gör att man godtar deras agerande helt enkelt, säger Ulrika Dietersson, chef för juridiska enheten hos DO, till P4 Västmanland.

I det aktuella fallet konstaterar DO att det inte handlat om etnisk diskrimenering, men DO menar att det är bra att anmäla om man känner sig diskriminerad:

- Ja, alltså tycker man själv att det inte finns någon rimlig förklaring till att man blir illa behandlad eller att man märker att man kan jämföra sig med andra som blir bättre behandlade för att de kanske har etnisk svensk bakgrund, till exempel, så tycker jag absolut att man ska göra en anmälan, säger Ulrika Dietersson, chef för juridiska enheten hos DO, till P4 Västmanland.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".