Många kvinnliga politiker i länet - dock ej i Sala

Det finns gott om kvinnliga politiker inom Västmanlands kommuner och inom landstinget. Jämfört med övriga landet är representationen hög, visar en färsk rapport från Sveriges Kommuner och Landsting.

Länets kommuner kan skryta med 45 procent kvinnor, riksgenomsnittet är 42 procent.

- Även bland de högsta politikerna i länet är kvinnor överrepresenterade jämfört med landet i övrigt. Hälften av länets ordförandeposter i kommunstyrelsen innehas av kvinnor, medan motsvarande andel i Sverige som helhet är en fjärdedel.

Eftersatt jämställdhet i Sala

Men i Sala är jämställdheten något eftersatt, det säger också Carola Gunnarsson, kommunalråd i Sala.

- Vi behöver arbeta med att förbättra den kvinnliga representationen, vi behöver utöka antalet unga som aktiva inom politiken. När det gäller kvinnorna är det en utmaning för oss inom de politiska partierna att jobba i nomineringsarbetet som kommer nästa år. Att jobba med att få en bättre könsfördelning, säger Carola Gunnarsson (C), kommunalråd i Sala.

Björn Kullander från SKL - vad är mindre bra hos kommunen?

- När vi har tittat på hur nöjda medborgarna är med demokratin och de förtroendevalda så visar det sig att de i regel är nöjda med hur verksamheten fungerar, men mindre nöjda med de förtroendevalda, säger Björn Kullander på SKL.

- Det är på sätt och vis paradoxalt, de förtroendevalda är ju de som fattar beslut och bestämmer över verksamheten.

Vad är förklaringen på de siffrorna?

- Som medborgare träffar man ju personalen i skolan, i barnomsorgen och äldreomsorgen, men man kanske inte kommer i kontakt med politikerna och det gör kanske att man lättare kan ge positiva siffror till verksamheten, säger Björn Kullander.  

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".