Gamla och nya loggan
Sala

Sala förnyar med vapen från 1600-talet

Salas kommunvapen ska moderniseras. Samtidigt byter kommunen också sin logotyp. Den gamla har helt enkelt blivit omodern, säger kommunalrådet Carola Gunnarsson (C).

Carola Gunnarsson berättar att den nuvarande logotypen med Christinaschaktet, bron, trädet och kommunvapnet använts sedan 80-talet, men att det nu inte fungerar optimalt i bland annat datorer. I den nya logotypen används enbart det något omarbetade kommunvapnet, som har sitt ursprung i sigill från 1600-talet. Den text som styr hur det ska se ut lyder: ”I blått fält en bergsmansslägga och ett bergjärn i kors och däröver en tilltagande måne, allt av silver.” Enligt riksarkivet, som godkänt förändringen av vapnet, blir det inte så stor skillnad mot hur det ser ut idag.

- Det fanns vissa streck i hammaren där man skilde hammarhuvudet från handtaget, det strecket har man tagit bort och det är i stort sett ingen förändring i praktiken, man håller sig fortfarande till den här beskrivningen. Utseendemässigt tror jag inte det är många som märker att vapnet är förändrat, säger Vladimir Sagerlund som är heraldisk konstnär vid Riksarkivet.

Kommunvapnets förändring är alltså inte speciellt stor, men logotypen som helhet förändras desto mer. På torsdag klubbas av allt att döma förändringen av kommunfullmäktige och förändringen införs sedan successivt, säger Carola Gunnarsson:

- Vi kommer inte att göra en stor omvälvande bytesaffär i kommunen där vi tar bort alla gamla och sätter in de nya, utan det här får ske nu under ett antal år successivt, vid utbyte av fordon eller vid utbyte av trycksaker, säger Carola Gunnarsson till P4 Västmanland.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".