Klart för storregioner

Om några år är de svenska länen ett minne blott. Regeringsalliansen har kommit överens, så efter valet 2014 kan Västmanland kanske bli en del i en Mälardalsregion.

Alla de kommunalråd i länet P4 Västmanland pratat med är glada åt beskedet. Vissa vill inte vänta till 2014.

- Jag tycker att det är bra att man nu har kommit överens i den här frågan, säger Norbergs kommunalråd Kenneth Östberg, som dock inte vill vänta i över fem år.

Vad är fördelarna om det blir Mälardalen plus Stockholm?

- Det här är ju regioner som ska hålla över tiden. Då är min bedömning att vi kommer att pendla på ett helt annat sätt, arbetsmarknadsregionerna kommer se helt annorlunda ut och då gäller det att tillhöra en region där en stor del av Sveriges utveckling drivs, menar Östberg.

Moderaterna har som ensamt parti i alliansen varit emot den nya indelningen. Partiets motstånd är orsaken till att Västmanland inte kan gå med i någon region innan 2014.

Flera av kommunalråden i länet är besvikna om det, däribland Köpings socialdemokratiska kommunalråd Elizabeth Salomonsson.

- Det är tråkigt att man ytterligare försenar det. Det känns som att det kan vara ett sätt för att inte bli något, menar Salomonsson.

Länen som funnits sedan 1600-talet har alltså inte lång tid kvar. Politikerna i Västmanland hoppas bland annat att regionerna ska leda till en bättre och mer enhetlig kollektivtrafik, och bättre sjukvård.

Storrregionerna kan även leda till att Västmanland splittras, säger Västerås centerpartistiska kommunalråd Lars Kallsäby.

- Det viktiga är att man får regionbildningen funktionell. Det är det som ska vara styrande, inte hur kartan ritades av Axel Oxenstierna på 1600-talet, menar Kallsäby.

Marcus Carlsson
marcus.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".