Svårt få anonymt hiv-test

Vårdcentraler ska utföra HIV-tester anonymt om någon ber om det, och det ska inte kosta något. Inte heller ska patienten hänvisas vidare till någon annan mottagning. Men många vårdcentraler följer inte reglerna.

När P4 Västmanlands reporter ringde till en vårdcentral i länet och frågade om det var möjligt att få göra ett hiv-test anonymt fick han ett tvekande svar av den sköterska som svarade:

– Njaa, jag vet faktiskt inte om man kan göra det, för att det är ju alltid personnumret. Men har du ringt till infektionsmottagningen då?

Sammanlagt ringde Sveriges Radios lokala kanaler och P1-programmet ”Generation Z” till 74 vårdcentraler runtom i landet, men bara 12 av dem hade rutiner för att göra anonyma test.

När P4 Västmanland i efterhand talar med verksamhetschefen på den vårdcentral han ringt tidigare säger verksamhetschefen att det ska vara möjligt att göra ett anonymt HIV-test på vårdcentralen.

Först måste man dock uppge personnummer för att patienten sedan ska kunna få meddelande om testresultatet, men om patienten begär det kan handlingarna förstöras i efterhand, enligt verksamhetschefen.

Anders Tegnell, chef på Smittskyddsenheten på Socialstyrelsen, säger att alla vårdcentraler måste ha rutiner för att utföra anonyma test:

– Det ska vårdcentralerna och landstingenta fram rutiner för att det ska fungera. De nöppningen finns både i smittskyddslagen och även i den nya patientdatalagen ska det ska gå att vara anonym i sitt möte med vården.

– Det finns en skyldighet att ta fram rutiner för att det ska fungera, säger Anders Tegnell.

Patrik Åström
patrik.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".