Lördagsöppet ska minska vårdköer

Landstinget Västmanland ska nu göra en extra satsning på att minska väntetiderna inom vården. Bland annat ska man göra fler operationer och ha öppna mottagningar på lördagar.

Målet är att klara vårdgarantin för alla patienter i länet, något landstinget inte gör idag.

Landstingsrådet Birgitta Andersson berättar vilka åtgärder man ska ta till för att korta köerna:

– En del av det som ska göras är att man har extra mottagningar och det kommer att bli kanske framför allt på lördagar, att man skapar extra resurser för att göra operationer också. Det är ju där köerna finns, till behandling, besök och till operationer.

Det är bland annat kirurgkliniken, reumatologin och lungmedicin som ska ha extra lördagsöppna mottagningar och ortopedkliniken satsar på fler operationer i år. Man ska också satsa på att prova ut fler hörapparater. Hur mycket det här kommer att kosta landstinget är oklart. Det ska noga följas upp vartefter men ska klaras av inom de budgetramar som finns idag, säger Birgitta Andersson.

Västmanland ligger idag bra till om man jämför med väntetiderna i många andra landsting, men nu vill man alltså korta köerna ytterligare för bättre klara vårdgarantin, alltså att man som patient ska få hjälp inom tre månader. Idag finns det en del patientgrupper i länet som får vänta längre än så.

Extra viktigt att klara vårdgarantin är det också för att få ta del av regeringens så kallade kömiljard. Det är en miljard kronor som regeringen betalar ut nästa år till de landsting som i slutet av det här året till minst 80 procent klarar att uppfylla vårdgarantin. För Västmanlands del handlar det om cirka 24 miljoner kronor som man kan få av regeringen.

Men finns det då tillräckligt med personal för att klara de här satsningarna för att minska vårdköerna?

– Den personal som saknas idag är på operationssidan. Det är operationssköterskor och anestesisköterskor. Det är cirka 15 som fattas för att det ska vara riktigt full bemanning, säger Birgitta Andersson.

Men det är ju brist på sjuksköterskor. Tror du att ni kommer att hitta sjuksköterskor att anställa?

– Det hoppas jag verkligen att vi kommer att lösa. Man har just nu fått tagit in en liten del från bemanningsföretag också för att klara av att göra operationer.

Landstingsrådet Birgitta Andersson säger att målet är att man ska klara vårdgarantin för alla olika slags diagnoser inom 2009.

Eva Kleppe
eva.kleppe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista