västerås

Avgående chefsåklagaren: "Jag har inte fått gehör"

Efter en träff med Riksåklagaren i veckan hoppas chefsåklagare Anders Jakobsson på Åklagarkammaren i Västerås nu på förstärkning, men tycker det är tråkigt att tvingas säga upp sig för att få gehör för sin begäran om mer resurser.

Som P4 Västmanland rapporterat så har Anders Jakobsson sagt upp sig som chefsåklagare för att han inte kan stå bakom den pressade arbetssituation som kommer råda på åklagarkammaren.

Om inget görs kommer det att vara 40 procent färre åklagare på åklagarkammaren i Västerås i maj i år, jämfört med samma månad förra året.

Det är en så kraftig minskning att chefsåklagare Anders Jakobsson har sagt upp sig.

– Med den bemanning som vi kommer att ha i april-maj är vi klart under den miniminivå som jag anser att man bör ha för att man över huvud taget ska kunna bedriva en vettig åklagarverksamhet, säger Jakobsson till P4 Västmanland.

Men han gillar inte att ha behövt gå så långt som att säga upp sig för att kanske få till en bättring:

– Det här är ju saker jag har bett om tidigare.

– Jag har ju bett att få resurser till kammaren, därför att jag och övriga ledningen har gjort bedömningen att vi inte kommer att klara bemanningen om vi inte får en resursförstärkning.

– Men där har jag inte fått något gehör, och därför är jag tvungen att göra på det här sättet, säger Anders Jakobsson till P4 Västmanland.

Efter veckans möte med Riksåklagaren hoppas Jakobsson att åklagarkammaren i Västerås förstärks med tre åklagare.

Men även om det blir så, så blir det ett kämpigt år menar han:

– Vi kommer att ha ett extremt hårt tryck på de som blir kvar på kammaren.

I maj förra året var 24 åklagare i tjänst. Utan förstärkning blir den siffran 15 i år.

Marcus Carlsson
marcus.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista