Facket kritiskt till beredskapspoliser

”Ett misslyckande för rättssäkerheten”. Så reagerar polisfacket mot att polisen i Västmanland vill sätta in beredskapspoliser vid den stora bilträffen Power Meet i Västerås i sommar.

Beredskapspolisen är en frivillig polis med bara fem veckors grundutbildning. Trots den kortare utbildningen har de i stort sett samma befogenheter som ordinarie poliser under tjänstgöring.

Om Rikspolisstyrelsen ger sitt tillstånd blir det första gången som beredskapspolisen får tjänstgöra i Västmanland. Men facket är alltså helt emot.

– Polisförbundet säger att det här är helt oacceptabelt. Alla poliser vet att vilken lugn situation som helst kan eskalera till någonting helt annat. Polisyrket är oerhört komplext och att säga att fem veckors utbildning, att man är välutbildad efter det, det tycker jag är en skymf mot svensk polis om man uttrycker sig så. Det säger Anna Nellberg, vice ordförande i Polisförbundet Västmanland.

Men om det nu finns beredskapspoliser är det då inte bra att de får någon form av praktik, annars blir de väl en ännu större osäkerhetsfaktor när de väl sätts in?

– Ja men Polisförbundets uppfattning är att den här beredskapspolisorganisationen inte ska finnas överhuvudtaget. Vi menar att medborgarna förväntar sig att det finns tillräckligt många riktiga välutbildade poliser som kan skapa trygget i det här landet.

– Vi anser att det här är ett stort misslyckande för rättsäkerheten att behöva sätta in beredskapspoliser med fem veckors utbildning, säger Anna Nellberg.

Eva Kleppe
eva.kleppe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista