Västerås

Unikt narkotikaåtal - hasch såldes öppet på gymnasieskola

I dag, fredag, väcktes åtal i den omfattande haschhärvan i Västerås. Fyrtio personer, främst ungdomar i övre tonåren, är åtalade för narkotikabrott.

- Det är det största narkotikaåtal som jag har väckt under alla år, säger kammaråklagare Carl-Johan Norström.

Unikt är att huvudmän, återförsäljare, lagerhållare och köpare åtalas samtidigt. Huvudmannen är en 22-årig man som ska ha varit väldigt försiktigt. Enligt utredningen har han låtit andra personer gömma narkotikan i skogen och sedan har återförsäljare hämtat narkotikan för vidare distribution.

– Det som har slagit mig är hur skickligt uppbyggt det är, det är alltså yrkesmässig hantering av hasch. Och det brukar man inte se hos så unga människor.

Verksamheten har varit koncentrerad till området Gryta i Västerås. Men det har även sålts och brukats hasch på Wenströmska gymnasiet. 

Rättegången förväntas bli utdragen och brottsrubriceringarna är allt från grovt till ringa narkotikabrott.

– Ungdomarnas attityder skrämmer mig allra mest. De förstår inte att det är skadligt och de förstår heller inte att det är brottsligt, säger kammaråklagare Carl-Johan Norström.

Staffan Andersson
staffan.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista