Arboga

Ny läkarmottagning ordnar vårdresor till Lettland

En ny privat läkarmottagning öppnar i Arboga inom de närmsta dagarna, enligt planerna nu på onsdag. Det är den första mottagningen i Arboga som inte är ansluten till landstinget - patienterna måste alltså stå för hela vårdkostnaden själva.

Mottagningen kommer att ha två läkare på plats, dessutom kommer man att anordna vårdresor till Lettland.

Svetlana Lisica, utbildad undersköterska, är den som startar mottagningen.

På plats i Arboga kommer det att finnas en läkarmottagning med två läkare, men man kommer också att ha annnan verksamhet - vårdresor till Lettland. Det kan gälla plastikkirurgi, tandvård, barnlöshet, men också vanlig sjukvård; till exempel om en patient skulle ha lång väntetid för behandling i Sverige.

Läkarmottagningen är inte är ansluten till landstinget och får alltså inte ersättning från landstinget, trots att det är etableringsfrihet i Västmanland. Alla som uppfyller landstingets krav på verksamheten kan få ersättning.

Svetlana Lisica säger att hon har haft kontakt med landstinget men inte tyckt sig få tillräcklig respons, så man kommer i alla fall till en början inte att vara landstingsanslutna.

Det betyder att patienterna måste betala hela kostnaden för vården, och frågan är om mottagningen kommer att gå runt ekonomiskt.

– Patienter finns, men frågan är om de kan betala tillräckligt så att vi kan överleva. Från vår sida ska vi göra allt för att det inte ska vara så dyrt.

– Jag räknar inte med min egen lön så länge, vi börjar med att doktorer och sjuksköterskor får lön och så får vi se hur det går med landstinget och allt, säger Svetlana Lisica till P4 Västmanland.

Patik Åström
patrik.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista