Höga ljudnivåer i Västerås

I Västerås har konserter, dansställen och musikfestivaler högre ljudnivåer än de socialstyrelsen rekommenderar. Det här visar en kartläggning, som Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen genomfört.
Det är sambandet mellan hörselskadan tinnitus och höga ljudnivåer som gjort att miljö- och hälsoskyddsförvaltningen mätt ljudet på konserter, träningslokaler och andra ställen där framförallt unga människor utsätts för en hög ljudnivå. Det som redovisas i den sammanfattning Radio Västmanland tagit del av är dels ett slags medelvärde för till exempel 30 minuter på Extremes dansgolv och dels det enskilda maximala ljudvärdet som bullermätaren fångat upp under mätningstiden. Resultaten visar att det är levande musik på scener och dansgolv i Västerås som spelas högst, alla uppmätta medelvärden är högre än 100 decibel, som är socialstyrelsens rekommenderade gräns. När det gäller topparna är rekomendationen 115 decibel, något som bara ett fåtal arrangenmang går över. På barer och pubar var ljudnivån i mätningarna generellt lägre än vid tillfälliga evenemang. Till exempel uppmättes ett maxvärde på 117 decibel när rockgruppen Hellacopters spelade på Studentolympiaden. Det är att jämföra med en jetmotor i ljudstyrka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".