västerås

Kartläggning av romer i Västerås

Västerås stad har tillsammans med länsstyrelsen påbörjat en kartläggning av Västerås romer. Men det med tanke på den diskriminering romer fått utstå under historiens gång, är det en grannlaga uppgift.

Roger Haddad, kommunalråd i Västerås, påminner om att romerna inte har fått gå i skolan i Sverige förrän på 1950-talet. Liksom judarna utsattes också romerna för förföljelse under nazi-Tyskland på grund av sin etniska tillhörighet.

Antalet romer i Västmanland uppskattas till 700 varav drygt 250 i Västerås. De flesta av dem är finska romer, en del från forna Jugoslavien, Polen och Ungern. Kommunens tjänstemän har under december och januari träffat representanter för romerna och samlat in en del uppgifter, berättar Roger Haddad.

- Det är oftast tuffa upplevelser de har fått vara med om i många många år. Och nu vill de inte att det de varit med om ska drabba deras barn och barnbarn, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista