Widar med VM-bucklan.
Västerås

Ingen ekonomisk oro inför innebandy-VM

För mer än en vecka sedan avslutades bandy-VM i Västerås och förlusten slutade på en halv miljon kronor. I december är det dags för innebandy-VM i Västerås, men generalen Dan Berger känner ingen oro att hamna i samma situation.

Samtidigt som efterarbetet pågår efter bandy-VM så arbetas det för fullt inför nästa stora mästerskap i Västerås.

I mitten av december är det dags för innebandy-VM.

- Jag känner ingen oro för jag tror att våran sport är lite hetare och vi vet att det finns en bra innebandypublik här i Västerås, säger VM-generalen Dan Berger.

Om man jämför VM i bandy och innebandy så finns det en del likheter. Båda sporterna är tämligen smala och det är få lag som kan vinna turneringen.

Därmed är risken stor att det blir flera ointressanta matcher som inte kommer locka publik.

- Det är ju självklart att det kommer bli ojämna matcher eftersom vi både har a- och b-vm. Det vi har budgeterat besökare är framför allt till Sveriges matcher i gruppspelet och så hoppas vi på att Sverige tar sig till semifinal och final, säger Dan Berger.

Förutom att arrangörerna hoppas på de sportsliga framgångarna så har de också klart för sig vad som krävs för att locka åskådare till ett VM.

- Det vi ser är att vi måste vara väldigt duktiga på att marknadsföra oss och tala om att vi finns. Vi måste skapa både ett medialt och publikt intresse och bygga upp det inför VM. Därför har vi anlitat två personer som bara kommer jobba med den biten.

När ekonomin hade räknats klart efter bandy-VM så fick VSK och Tillberga stå där ensama med skulden. Fast det scenariot kommer inte inträffa efter innebandy-VM enligt generalen Dan Berger.

- Det är inte så att det går åt helskotta för Västmanland om det går åt helskotta ekonomiskt för VM. Utan det ligger i svenska förbundets intresse också.

Så där känner du ingen oro?

- Nej, det gör jag inte.

VM avgörs mellan den 5 och 13 december och Sverige är regerande världsmästare efter guldet 2007 i Damnmark.

Johan Bengts
johan.bengts@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista