Fagersta

Kritik mot att kommunen överklagar utökad skolundervisning

Det blir länsrätten i Stockholm som får avgöra om Västanfors-Västervåla församling får utöka undervisningen vid Lindgårdsskolan med ett högstadium. På tisdagen beslutade ju Fagersta kommun att överklaga det tillstånd som församlingen fått från Skolinspektionen. Konsekvenserna för den kommunala skolan blir för stora, säger det vänsterpartistiska kommunalrådet Stig Henriksson.

De två borgerliga ledamöterna i kommunstyrelsen reserverade sig mot beslutet och kyrkoherde Henrik Rydberg i Västanfors församling gillar inte att det ligger ideologi bakom kommunens beslut:

- Det är ju Vänsterpartiet och de måste väl bete sig som ett vänsterparti i vissa frågor och då måste de väl säga nej, det är ju bara lite tråkigt för ska man överklaga så ska man väl tillföra nånting nytt i ärendet och inte bara hålla på och säga nej, som de gör alltid när de överklagar, säger Henrik Rydberg till P4 Västmanland.

Han kallar kommunens agerande för krångligt och tjafsigt och säger att Skolinspektionen redan gjort en bedömning att ännu ett högstadium i kommunen inte kommer att störa verksamheten på kommunala Risbroskolan i nämnvärd utsträckning.

- Om man tittar på de där prognoserna så verkar det ju väldigt överdrivet det där att elevantalet skulle minska så väldigt, för tittar man över en längre period så verkar det vara ganska stabilt och inte alls ett minskande, säger Henrik Rydberg om kommunens prognoser.

Henrik Rydberg tycker att det bästa kommunen kan göra är att värna om sin skola bättre:

- Om kommunen har en tillräckligt bra skola så kommer ingen att välja friskolan och då löser det sig även för ett vänsterparti, då är det inget problem, avslutar kyrkoherde Henrik Rydberg.

Kristin Axinge Jaslin.
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista