skinnskatteberg

Majoritetskoalition tänker delvis om men siktar fortfarande på makten

I en skrivelse till fullmäktiges ordförande klargör nu oppositionen i Skinnskatteberg hur de tänker sig ett maktövertagande. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Skinnskattebergsdemokraterna har ju gått ihop i en majoritetskoalition, och nu vill de även ta över ordförandeskapet i bland annat kommunstyrelsen.

Men på ett par punkter har de tre partierna nu tänkt om, berättar Lars Andersson, socialdemokraternas ordförande i Skinnskatteberg.

- Nyvalet av kommunfullmäktiges ordförande och nyvalet av valnämnden. När det gäller de två så kanske vi låter de vara på grund av att vi inte har täckning för det, säger han till P4 Västmanland.

- Vi vill få igång det politiska arbetet här i kommunen och vi har en majoritet nu bestående av 18 mandat i fullmäktigealliansen av 12. Rent demokratiskt är det en självklarhet att det är den nya majoritetskoalitionen som ska ha rätt att styra i den här kommunen.

Vilka ordförandeposter vill ni ta över?

- Ordföringarna i de olika utskotten, säger Lars Andersson.

När är det tänkt att övertagandet ska ske?

- Frågan är nu beredd på kommunstyrelsen och fullmäktige kommer nu att ta ställning till det här den 16 februari. Tittar man i lagen på den här punkten är det faktiskt så att valen gäller direkt.

Så dagen efter kan ni ta över?

- Ja, om vi tittar på lagen så är det ju det som föreskrivs, säger Lars Andersson, socialdemokraternas ordförande i Skinnskatteberg. 

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista