Färre konferenser i krisens spår

Nu drabbas även konferensnäringen av finanskrisen. När kassan minskar är det just konferenser och personalutbildning som många företag drar ner på. En av länets konferensanläggningar som drabbats hårt är Kohlswa Herrgård.

En av ägarna, Susan Norrman, säger att herrgården drabbats liksom många andra underleverantörer när företagen i närheten varslat.

- Vi underlevererar mat, och den delen som hör till när man gör affärer, kan man säga, det är en del för de stora företagen att marknadsföra sig och ha möten, affärsmöten och utbildningar. Det är klart att vi i den formen kan anse oss som en underleverantör, säger Susan Norrman.

Hon berättar att nedgången började märkas i december och sedan dess har det gått snabbt, redan har man tappat 10-20 procent av bokningarna och tre av herrgårdens tolv anställda har sagts upp.

Sveriges Televisions Tvärsnytt har ringt runt till flera konferensföretag i Västmanland och Örebro och rundringningen bekräftar att inte bara Kohlswa Herrgård drabbats.

Enligt rundringningen är det framförallt konferensanläggningar på små orter som går dåligt, något som också Susan Norrman på Kohlswa Herrgård bekräftar.

- Jag tror att det är de här mindre anläggningarna som ligger på landet som är knuten till många industriföretag, det tror jag är mer kännbart, säger Susan Norrman på Kohlswa Herrgård till P4 Västmanland.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista