kungsör, arboga, köping

Skarp kritik mot dålig offentlighetsprincip

Västra Mälardalens kommunalförbund (VMKF) har varit dåliga på offentlighetsprincipen. Den skarpa kritiken kommer från förbundets revisorer.

Förbundet är gemensamt för kommunerna Kungsör, Arboga och Köping.

Bland annat har det varit stora brister i diarieföringen av e-post.

Ett företag som ofta använder sig av offentlighetsprincipen är nyhetssajten och tidningen Magazin 24. Ansvarig utgivare är Josefin Svenberg, men hon har inte märkt några stora brister.

– Nej, det har vi inte gjort. Just kommunalförbundet har vi inte begärt in så mycket handlingar av. Kommunerna däremot har vi en bra kontakt med och där fungerar det med offentlighetsprincipen, säger hon.

Några av bristerna som revisorerna har pekat på är:

  • E-post till och från Västra Mälardalens kommunalförbund diarieförs ibland inte alls.
  • Registratorn saknade under en period behörighet till förbundets officiella e-postbrevlåda.
  • Utgående post diarieförs inte alltid.

Kommunalförbundet är en organisation som kommunerna Kungsör, Arboga och Köping gemensamt har inrättat för att sköta bland annat sophantering, räddningsförbund och lönesystem. Nya uppgifter tillkommer efterhand. Till exempel kommer ansvaret för tömning av kommunernas slambrunnar och slutna tankar att föras över till VMKF.

Arbogas kommunalråd Olle Ytterberg är medveten om att det varit brister.

Han säger att man under hösten och vintern har haft utbildning i diariesystem och i offentlighetsprincipen, och att bristerna nu ska vara åtgärdade. Han är av uppfattningen att det är viktigt att det fungerar bra, något som Magazin 24:s utgivare håller med om.

– Det är väldigt viktigt. För alla egentligen, men media ser det ju mer än vad allmänheten gör. Det är väldigt viktigt att de sköter sig, säger Josefin Svenberg.

Kennet Lindquist
kennet.lindquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista