Allt fler tidningsbud trakasseras

Allt fler tidningsbud utsätts för hot och våld på jobbet. År 2007 rapporertades inte en enda incident i Västmanland till Arbetsmiljöverket, men förra året råkade sex tidningsbud i länet ut för misshandel och hotelser.

En av de drabbade är tidningsbudet Hasse i Västerås.

En tidig morgon i april blev han misshandlad med ett baseballträ under ett arbetspass.

– Jag blev ordentligt misshandlad, jag var sjukskriven en hel månad. Jag blev slagen över armen, fick knytnävsslag i ansiktet så att glasögonen flög all världens väg, berättar han. 

- Det känns tungt och jobbigt att gå till jobbet idag, fortsätter han.

Hasse och hans kollegor i Västerås är inte ensamma om att råka ut för våld.


2007 utsattes 53 tidningsbud i landet för våld eller hot om våld, ingen av dem i Västmanland. Förra året ökade antalet till 74, sex av överfallen ägde rum i Västmanland.

Tidningsbuden blev slagna, hotade med kniv, jagade av flera berusade män och rånade.

Företaget Prolog, Hasses arbetsgivare, försöker planera turerna vid tider som är säkra. Personal som är orolig får byta distrikt och anställda lämnar telefonrapport när de går på och av sina pass. Men de måste köra sina egna bilar och använda sin privata mobiltelefon.

Nu pågår även en upphandling av personliga larm för att skydda tidningsbuden. Men Hasse är kritisk:

– Vi behöver en bra GPS som talar om var vi är någonstans om någonting händer, så när som på några meter i alla fall.

– Moderna grejer så att vi kan känna oss trygga, att vi kan få hjälp snabbt när någonting händer, säger Hasse till P4 Västmanland.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista