Nio vårdbolag visar intresse för sjukhuset i Fagersta.
fagersta

Nio bolag intresserade av att ta över Bergslagssjukhuset

Under fredagen håller landstinget ett diskussionsmöte med de privata vårdföretag som är intresserade av att ta över verksamheten på Bergslagssjukhuset i Fagersta. Nio bolag har anmält intresse.

Den borgerliga majoriteten i landstinget har ju beslutat att sjukhuset ska upphandlas och fredagens hearing är ett viktigt steg i den processen.

Intresset är stort; nio vårdbolag har anmält att de ska delta i mötet.

De kommer först att få en genomgång av landstingsledningens tankar kring hur en upphandling av sjukhuset ska gå till. Sedan finns det tid för frågor, både från vårdbolagen till politikerna i landstingsledningen - och tvärt om.

Teemu Lehtimäki, chef för landstingets upphandlingsservice, säger till P4 Västmanland att syftet med träffen är att fånga upp goda idéer och lösningar och även att undvika onödiga missförstånd i en kommande upphandling.

Bland de vårdbolag som kommer idag finns flera som redan driver vårdcentraler i länet:

  • Carema, som finns i bland annat Västerås och Köping,
  • Praktikertjänst, som finns i bland annat Västerås och Surahammar, och
  • Vivalla vårdbolag, som finns i Västerås och Arboga.

Även mindre välkända bolag har anmält sig, exempelvis:

  • Mitt Hjärta Primärvård med säte i Bollnäs,
  • det danska bolaget Transmedica, och
  • bolaget Aleris, med nästan 1 500 anställda, som driver en mängd vårdcentraler i bland annat Stockholm, Uppsala, Östergötland och Skåne.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista