Surahammar

Ilska över nedläggningshot mot förskola

Föräldrar upprörs över att förskolan Göken i Surahammar kan komma att läggas ner och en privat förskola ska få överta lokalerna.

Föräldrarna fick reda på planerna via media och föräldern Tobias Revenäs är upprörd.

- Jag tycker det är tragiskt och hemskt och väldigt respektlöst mot de barn som finns där och den verksamhet som finns, vi som föräldrar som inte får reda på någonting om vad som kommer att hända med vår barnomsorg, säger Tobias Revenäs.

Redan för ett år sedan kontaktades Surahammars kommun av de intressenter som ville öppna en ny privat förskola i Surahammar, enligt Kurt Haraldsson, chef för skola och omsorg i Surahammar. Efter att ha letat efter lämpliga lokaler utan att hitta några ville företaget bygga nya lokaler för att kunna starta verksamheten.

Kurt Haraldsson säger att han då tyckte att det skulle vara helt fel att bygga nytt, eftersom det i slutänden skulle leda till att kommunen stod med tomma lokaler, när barn försvann över till det privata dagiset från de kommunala.

Då fick Surahammars kommunalteknik som har hand om kommunens fastigheter i uppdrag att hitta någon kommunal förskola som hade lokaler som var lämpliga att tas över av den privata.

Enligt Inge Carlsson, VD på Surahammars kommunalteknik, stod det redan då klart för skolchefen Kurt Haraldsson att Gökens lokaler var de som var klart lämpligast, andra lokaler var för stora eller insprängda i andra byggnader. I december fick så den privata förskolan förslaget om att ta över Gökens lokaler och kunde lämna in sin ansökan om att få starta till kommunen.

Enligt Britt-Inger Fröberg, ordförande i barn- och bildningsnämnden i Surahammar är nu ett principbeslut fattat om att den nya förskolan ska få starta, men än så länge är inget beslut fattat om försäljningen av lokalerna. Hur det blir med Gökens förskola är alltså ännu inte helt klart, på måndag ska kommunen ha ett möte med föräldrarna.

Patrik Åström
patrik.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista