Porswald: Känner mig inte kluven i kärnkraftsfrågan

Den borgerliga regeringen kommer att riva upp förbudet mot att bygga nya kärnkraftverk i Sverige. Miljöpartisten, Andreas Porswald, kommunalråd i Västerås, samarbetar med de borgerliga partierna lokalt. Men på riksnivå tillhör hans parti oppositionen. Trots det känner han sig inte kluven idag.

- Det vi kallar oss är Västeråsalliansen och inte en borgerlig allians beroende på att vi är fem partier. Det är skillnad på lokal och rikspolitik och i det här fallet har vi olika syn, och det ska vi ha för vi är sju olika partier i Sverige, säger Andreas Porswald.

- Det här påverkar inte mitt arbete i Västerås, man skiljer så klart på olika politikområden och det här med kärnkraftsutvecklingen, som man då tror ska lösa klimatfrågorna, är barockt att tro att man klarar genom att bygga ut kärnkraften. Man glömmer bort andra miljöproblem som t ex hur vi ska ta hand om avfallet, det har vi inte ens löst i Sverige.

Men om fullmäktige skulle fatta beslut som gynnar den lokala produktionen på bränslefabriken i Västerås. Blir inte det problematiskt för dig då?

- Nej,  beroende på att en del av de där besluten inte avgörs av Västerås, det är ju miljödomstolen och milööverdomstolen när det gäller miljötillstånd och det avgörs av andra rättsinstanser och inte av Västerås kommunpolitiker, säger Porswald till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista