A-kasseregler hotar deltidskårer

Deltidsbrandkårerna runtom i landet riskerar att tappa personal, här i länet bland annat i Virsbo, Hallstahammar, Kolbäck och Surahammar.

Den senaste tidens varsel inom industrin gör att många deltidsbrandmän förlorar sina ordinarie jobb inom industrin, och nya a-kasseregler gör i sin tur att många då inte har råd att jobba kvar som deltidsbrandmän.

- Det är absolut inte bra, säger Marvin Sörensen, chef för deltidsstationerna inom Mälardalens Brand- och Räddningsförbund. Han ser allvarligt på situationen.

- Det kommer förmodligen att drabba alla kommuner i hela landet, säger han.

Många deltidsbrandmän har industrijobb som ordinarie jobb och om de varslas och blir beroende av a-kassa kan de tvingas sluta även som deltidsbrandmän. Detta eftersom de nya a-kassereglerna gör att deltidsbrandmän kan få kraftigt sänkt a-kassa efter 75 dagar, om de inte väljer att sluta som deltidsbrandmän för att få full ersättning.

Så långt har det inte gått än för någon inom Mälardalens Brand- och Räddningsförbund, men en deltidsbrandman i Virsbo har sagts upp från sitt industrijobb och ytterligare tre är varslade. Marvin Sörensen tror att det finns risk att även deltidsbrandkårerna i Hallstahammar, Surahammar och Kolbäck kan drabbas.

Patrik Åström
patrik.astrom@sr.se