Senare tidning efter hot mot bud?

Förra året blev sex tidningsbud slagna, rånade och hotade i Västmanland. Skulle tidningsprenumeranterna kunna acceptera att få tidningen senare på dagen, bara för att tidningsbuden ska slippa jobba natt?

En liten handdator med larm, det blev lösningen för tidningsbuden i Hälsingland och Gävleborg.

- Ja, det skulle man kunna gå med på. Men det är ett dilemma eftersom de flesta vill läsa tidningen innan de går till jobbet. Jag vill gärna ha den till frukost, men det är okey att få den senare om tidningsbudens arbetsmiljö blir bättre, säger två västeråsare vi pratade med idag.

Vi har tidigare hört tidningsbudet Hasse i Västerås berätta om när han blev misshandlad med ett baseballträ. Hasse vill att hans arbetsgivare Prolog ska skaffa moderna gps som snabbt och exakt talar om var han befinner sig om nåt skulle hända.

I Hälsingland och Gävleborg har företaget Tidningstjänst köpt in en enkel handdator där tidningsbudet bara behöver trycka på en knapp så går ett larm till nattförmannen. Handdatorn ska också kunna visa var tidningsbudet är någonstans och nattförmannen ska snabbt ringa upp.

Om tidningsbudet inte svarar så larmas polisen. Tidningstjänst chefer är nöjda med systemet, och nu funderar andra tidningsdistributörer i landet på att köpa in samma system, bland annat i Prolog i Västmanland.

Men tidningsprenumeranten Birgitta Klum behöver inte tidningen till morgonkaffet om det kan innebära att tidningsbuden blir tryggare på jobbet.

- Nej, om vi ska vara solidariska med våra medmänniskor så ska vi försöka ställa upp om vi kan.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista