västerås

Westinghouse glada åt ny kärnkraft

Mitt bland alla varsel är kärnkraften en bransch som går bra. Gårdagens besked om att det ska få byggas nya reaktorer i Sverige gör att läget blir ännu bättre för Westinghouse i Västerås, som tillverkar kärnbränsle och servar kärnkraftsreaktorer.

- Det här betyder på sikt nya jobb i Västerås, det är vi övertygade om. Vi har under de senaste fem åren anställt omkring hundra personer om året och vi räknar med att fortsätta att anställa åtminstone i den takten, menar regionchefen Johan Hallén.

Redan idag går branschen bra och Hallén tror att Västeråsföretaget kommer öka kärnbränsleproduktionen i Västerås med mer än 50 procent på fem år. Efter regerings uttalande kan det bli mer än så han.

- Kortsiktigt gör uttalandet från regeringen ingen direkt påverkan, men däremot kan ökningstakten kanske bli ännu större inom en femårsperiod, säger Johan Hallén.

Även Torbjörn Norén, kundansvarig för Frankrike, tror på framtiden:

- Det är jättepositivt för oss. Det är en nukleär renässans över hela världen, många länder satsar på kärnkraft. Att då få höra att det förmodligen kommer bli likadant är i Sverige är jättepositivt för oss, säger Torbjörn Norén.

Även serviceteknikern Maurizio Passaggio som jobbat hos företaget sedan i höstas är glad åt regeringens besked:

- Det är positivt för att framtiden är säkrad hoppas jag. Det finns ju andra branscher som inte går så bra idag, säger Maurizio Passaggio.

Marcus Carlsson
marcus.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista