Sala

Fängelsepersonal tillbringar för mycket tid på kontoret

Vårdarna på Salberga kriminalvårdsanstalt i Sala sitter för mycket på kontoret i stället för att vara ute på avdelningarna. Det är en slutsats som Kriminalvården drar efter en inspektion på anstalten.

Det var i december som inspektionen genomfördes som en uppföljning av ett tidigare besök. Kriminalvården konstaterar att flera brister vid anstalten finns kvar, även om mycket också förbättrats.

Men när det gäller personalen så finns fortfarande problem med att vårdarna sitter för mycket på kontoret, i stället för att vara ute på avdelningarna.

Även visitationsarbetet måste bli bättre. Där konstaterar Kriminalvården att det arbetet inte utvecklats sedan den senaste inspektionen. Snarare riktas mer kritik mot hur visitationerna sköts.

Kriminalvården skriver att visitationer måste genomföras dagligen och att dokumentationen måste bli bättre.

Även rutinerna för promenader kan bli bättre. Kriminalvården skriver att det finns goda instruktioner, men att de inte efterlevs.

Till sist konstateras också att det finns problem med tjuvrökning på den rökfria anstalten.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista