Västerås

Flera branscher utomlands söker personal

Den som har tufft att hitta jobb här i länet har kanske lättare att söka arbete i exempelvis Norge. För sjunde året i rad kommer Work Abroad Tour till Arbetsförmedlingen i Västerås där flera utländska arbetsgivare presenterar sig.  

Och det finns arbete i andra europeiska länder, bland annat inom industrin och sjukvården, säger Gisela Sarri som är Eurosrådgivare på Arbetsförmedlingen:

- Det finns jobb i utlandet, defínitivt. Allt är inte nattsvart, säger hon.

Hon berättar att Norge ligger nära till hands för många svenskar. Norge har historiskt sett haft en låg arbetslöshet. Förra året låg den under två procent. I år har den ökat till 2.5 procent, men det ser bättre ut än i Sverige, menar Gisela Sarri.

I de flesta europeiska länder efterfrågas erfaren arbetskraft, både inom exempelvis industri och sjukvård, enligt Gisela Sarri.

De flesta arbetssökande frågar efter jobb i Norge för att man kan prata svenska där och för att det ligger nära Sverige.

Storbritannien är också intressant för många för där kan man klara sig med engelska. Men där är det just nu lågkonjunktur, säger Gisela Sarri:

- Där är det inte så bra som det har varit. Men det finns fortfarande säsongsjobb inom hotell och restaurang, säger hon.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista