Tomas Danielsson
Norberg

Hälsa i fokus hela veckan

För tionde året i rad arrangeras nu Hälsoveckan i Norberg. Kommunen, Svenska Kyrkan och landstingets folkhälsoenhet står bakom ett digert program. Samordnare är församlingspedagog Håkan Stråhle, som säger just människors hälsa är något som måste prioriteras.

– Vi behöver må bra och vi ser idag mer och mer att människor inte gör det, så att därför så tycker vi att det här är jätteviktigt och framför allt så vill vi visa på många olika sätt att se på hälsa, säger Håkan Stråhle.

Hälsa kan vara att väva, att motionera eller att sjunga i kör, något som Håkan Stråhle själv gör för att må bra. Programmet för hälsoveckan innehåller allt från modevisning till föreläsningar om kost, motion, läsning och gamla huskurer. Det finns lättgympa, promenader, teater för barn och intensivutbildning i släktforskning.

En av de första föreläsarna på Hälsoveckan var beteendevetare Tomas Danielsson, som själv kallar sig för stressdoktorn. Han föreläste bland annat för chefer inom kommunen om just stress, ett mycket aktuellt ämne i tider av varsel och konjunkturnedgång:

– Jag tror jag kan skicka med dem hur man hanterar oro och handlingsförlamning, både i egen organisation och ute i hela samhället, hur man med enkla tänk kan förändra och gå in i lust och effektivitet istället för oro och handlingsförlamning, säger Tomas Danielsson, beteendevetare och en av föreläsarna under den pågående Hälsoveckan i Norberg.

Hans enkla tips på hur du kan undvika stress lyder:

– Jämför dig aldrig med andra, slappna av och var dig själv.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista