Olika bedömningar för tidningsbudens arbetsmiljö

Arbetsmiljöverket gör olika bedömningar i olika delar av landet när det gäller tidningsbudens arbetssituation. I Västmanland tycker arbetsmiljöverket att arbetsgivarna gör vad de kan för att skydda de anställda från hot och våld. Men i Hälsningland och Dalarna har myndigheten hotat med 250 000 kronor i vite om inte arbetsgivaren utrustar tidningsbuden med larm.

- Det är en utsatt grupp. Man är ju ensamarbetande och man är ute på en tid då mycket kan hända, säger Rolf Erixon, inspektör på arbetsmiljöverkets Falu-distrikt.

Han fortsätter:

- Det händer ju mycket, krogarna stänger och folk som inte är allt för nyktra ska ta sig hem. Då kan man råka ut för saker. Så de är en utsatt grupp, säger han.

Ett larm behövs även för att kunna larma om ett tidningsbud kör av vägen eller krockar. Distrikten är stora och det är viktigt att arbetsgivaren kan se var tidningsbuden är om något händer.

Därför ställde verket krav på arbetsgivarna om ett larm.

I Västmanland utsattes sex tidningsbud för hot och våld förra året, de blev nedslagna med baseballträn, knivhotade och jagade. Här tycker arbetsmiljöverket att arbetsgivarna redan gör mycket, trots att tidningsbuden inte har några larm.

Hur kan en myndighet göra så olika bedömningar?

Rolf Erixon tror att det beror på att arbetsmiljöverket tidigare var uppdelat i 10 olika distrikt, men nu har man organiserat om, just för att de ska bli mer enhetliga i sina bedömningar:

- Jag har i alla fall lyft den här frågan i transport- och tidningsdistributionsgruppen. Där sitter det inspektörer från hela landet, säger Rolf Erixon.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".