Oppositionen kritisk mot a-kasseregler för deltidsbrandmän

Nu kommer skarp kritik från oppositionen när det gäller problemet med att deltidsbrandkårerna riskerar att tappa personal. Som vi tidigare berättat gör den senaste tidens varsel inom industrin att många deltidsbrandmän riskerar att förlora sina ordinarie jobb, och de nya a-kassereglerna gör att arbetslösa deltidsbrandmän troligen inte har råd att jobba kvar som deltidsbrandmän.

- Det är mycket bekymmersamt. Och det som händer med deltidssbrandmännen och de problem som uppdagas där är precis det som stora delar av kvinnogrupper råkar ut för med sina deltidsanställningar, säger Sven-Erik Österberg, socialdemokratisk riksdagsman från Skinnskatteberg.

Han fortsätter:

- I det här fallet blir det ännu mer riktat till en viktig samhällsfunktion. Så det är klart att det är bekymmersamt för den enskilda kommunen också, säger han.

De nya a-kassereglerna gör att deltidsbrandmän som förlorat sitt ordinare jobb riskerar att komma i kläm. Om de åker på en utryckning räknas det som deltidsarbete och efter 75 dagar förlorar de rätten att stämpla upp till heltid.

Det här gör att många inte anser sig ha råd att fortsätta som deltidsbrandmän.

Brandmännens riksförbund vill därför att deltidsbrandmännen ska undantas från a-kassereglerna. Men på arbetsmarknadsdepartementet är man inte beredd att uppfylla det kravet.

- A-kassan är en omställningsförsäkring och den ska leda till ett jobb. Den är inte till för att beredskapen vid bränder ska fungera. Vi kan inte göra undantag i det här fallet, säger statssekreterare Eva Uddén Sonnegård.

Hon menar att det är kommunerna som ska ta sitt ansvar. Det är inte arbetsmarknadsdepartementet som ska organisera arbetet med brandförsvaret, säger Eva Uddén Sonnegård.

Men riksdagsledamoten Sven-Erik Österberg håller inte med:

- Det är ju faktiskt staten och den här regeringen som gjort om regelverket på ett sätt så att det får sådana här åtföljder, så det är klart att säga att kommunen ska lösa det här, det skulle ju vara att man införde heltidsbrandkårer överallt då. Det är ju omöjligt i en liten kommun, säger han.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".