Fortsatt dyster arbetsmarknad i länet

I slutet av januari var drygt sex tusen länsbor utan jobb, det är drygt 1 000 fler än samma månad i fjol, enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen. Även varslen har varit många, 607 personer i Västmanland varslades om uppsägning i januari. Dessutom märker man att det anmäls allt färre lediga jobb till Arbetsförmedlingen.

– Vi har en fortsatt besvärlig situation med många varsel i länet och antalet nyinskrivna arbetslösa har ökat väsentligt det senaste halvåret. Det är främst ungdomar och utrikesfödda personer som är på väg in på arbetsmarknaden och som ofta har tillfälliga jobb som drabbas när arbetsmarknaden försämras. Snart kommer även varseltalen att ge avtryck på arbetslösheten, då många fast anställda blir av med jobben, säger Kauko Leppälä, chef för Arbetsförmedlingen i Västerås.

Även om arbetsmarknaden blivit sämre så finns det fortfarande lediga jobb att söka. I januari anmäldes 1 296 lediga platser till länets arbetsförmedlingar, vilket endast är en svag minskning jämfört med januari i fjol. Samtidigt fick 1 017 inskrivna personer arbete och 237 av dessa var ungdomar i åldern 18-24 år.

Under januari anmäldes 1 296 platser i Västmanlands län, vilket är 181 färre än under samma månad föregående år. Antalet lediga platser har minskat stadigt sedan början av 2008. Den minskning som märktes i januari är dock den svagaste sedan februari 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".