virsbo

Långsiktigt arbete att skapa nya naturreservat

Länsstyrelsen i Västmanland vill skydda unika marker i länet, därför har man som mål att bilda fem nya naturreservat om året. Ett av de senaste är Stora Flyten utanför Virsbo, ett ovanligt stort område av orörd myrmark.

- Vi vill bevara området eftersom det är ett av länets finaste naturområden. Vi letar efter de allra finaste skogarna och de allra finaste myrarna. Det är ett långsiktigt arbete för att bevara den biologiska mångfalden, säger Mårten Berglind, biolog och handläggare på Länsstyrelsen.

Stora Flyten är det största orörda våtmarksområdet i hela länet. Med sina 650 hektar är det också ett av länets största naturreservat. Där finns myrmark med typisk växtlighet som olika typer av mossar, barrskog och lövskog. Dessutom är det ett rikt fågelområde, med bland annat orre, bivråk, storlom och fiskljuse.

Här finns även lodjur och varg. Markägarna får inte säga nej om staten vill göra deras mark till naturreservat. De får ersättning för marken, men det här kan ändå slå hårt mot privatpersoner som kanske ärvt marken och tycker mycket om den, berättat Mårten Berglind.

- Man kan ha känslomässiga band till sin mark och det går aldrig att ersätta. Det är tufft för många. När naturreservatet är bildat får inte markägaren göra vad de vill med området.

Stora Flyten är ett av drygt 80 naturreservat i länet, och det bildas fem nya naturreservat varje år.

- Det låter kanske mycket men det är en jätteliten yta. Om man tittar på de produktiva skogsmarkerna så utgörs ungefär två till tre procent av naturreservat idag. Om man tittar på vad som behövs för att rädda den biologiska mångfalden så är det alldeles för lite, säger Mårten Berglind.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".