Västerås

Billigare bilsport ska locka talanger

Har du någon gång känt för att köra rally, men inte haft råd?
Nu ska det bli ändring på det tycker Västerås motorsällskap som gör en satsning på att locka fler talanger till bilsporten.

För bara några hundralappar kan man på lördag på Västerås motorstadion få köra rally på tid och mäta sig mot andra.

- Vi tror att det är väldigt många som är intresserade av att prova köra bil fort och tävla mot varann och det kan man göra i den här formen, säger Weine Holmberg i Västerås motorsällskap som är mannen bakom idén till den nya tävlingsformen.

Västerås motorsällskap står för den utrustning som behövs vilket enligt Weine Holmberg gör att vem som helst har möjlighet att prova köra rally till skillnad från folkrace som han tycker har blivit för dyrt.

- Kostnaderna för att komma igång med folkrace är betydligt högre än vad de flesta ungdomar har möjlighet att kosta på sig, säger Weine Holmberg.

- Det innebär att även de som är väldigt intresserade och kanske har en stor talang aldrig kommer till skott och får reda på vad de kan.

Enligt Weine Holmberg så är förbundet positiva till idén och har gett västeråsklubben dispens att arrangera tävlingen och utveckla formen.

Men trots att helt oerfarna förare skickas ut på rallybanan så anser han att riskerna är väldigt små.

- Vi utgår ifrån och garanterar att de största riskerna tar man när man åker till och från banan. På banan under de omständigheter som gäller där då är riskerna väldigt små.

Johan Bengts
johan.bengts@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".