västerås

Inför fri tandvård för hemlösa - nytt förslag från oppositionen

Fri tandvård för hemlösa. Det föreslår nu två tunga socialdemokrater i Västmanlandspolitiken, landstingsrådet Rigmor Åkesson, och kommunalrådet i Västerås Staffan Jansson.

Det finns redan en sjukvårdsmottagning för hemlösa, men tandvård ingår inte i deras åtaganden. Den har funnits permanent sedan första januari 2008 och har fungerat bra.

Läkarmottagningen har visat sej vara en lyckas satsning. Den ligger i stadsmissionens lokaler i Västerås och har öppet två förmiddagar i veckan.

- Vi ser att den har inte så stora kostnader och ger väldigt mycket samhällsnytta tillbaka, säger Staffan Jansson.

Frågan om fri tandvård har varit aktuell i Västmanland förut men eftersom det inte har hänt nåt på länge vill socialdemokraterna uppmärksamma alliansen på frågan. Alliansen styr ju både i landstinget och västerås stad.

- I Västerås har vi ungefär 300 personer som man kan kategorisera som hemlösa, därav mellan 50 och 80 som är uteliggare, säger Staffan Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".