A-kassereglerna får konsekvenser för kommunernas brandskydd

Arbetsmarknadsdepartementet anser att det är kommunernas ansvar att se till att deltidsbrandmän som förlorar sina ordinarie arbeten kan jobba kvar. Socialdemokraten Staffan Jansson i Mälardalens brand och räddningsförbunds styrelse håller med.

Det är de nya a-kassereglerna som gör att arbetslösa deltidsbrandmän inte har råd att jobba kvar som brandmän.

- Det är kommunernas ansvar, men många mindre kommuner och i Mälardalens brand- och räddningsförbund bygger mycket av vår beredskap på deltidare och de är en viktig resurs. Förlorar vi deltidsbrandmännen så sänker vi naturligtvis skyddet för våra invånare, säger Staffan Jansson (S), ledamot i Mälardalens brand- och räddningsförbunds styrelse.

Hur ska ni göra nu då?

- Kortsiktigt blir det att gå ned i beredskap, att vi inte har rökdykarinsatser i Virsbo. Och fortsätter det här får vi stänga deltidsstationer och det medför på lång sikt att vi måste anställa fler på heltid och det är avsevärt dyrare, fem gånger så dyrt.

Är det realistiskt att undanta deltidsbrandmän från a-kasse reglerna?

- Om man förlorar sitt ordinarie jobb så är det klart att a-kassan ska vara en omställningsförsäkring, men eftersom detta handlar om ett deltidsuppdrag så borde det kunna undantas. Det tyder på att Regeringen måste se över de regler som gäller idag, säger Staffan Jansson till P4 Västmanland.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".