Starkt ABB trots finanskris

Trots den finansiella oron går det bra för ABB Sverige. Förra året var ett rekordår.

- Det är vårt bästa år någonsin, både vad gäller tillväxt och resultat, säger Sten Jakobsson, vd för ABB Sverige.

- Vi hade tre oerhört starka kvartal och i det fjärde kvartalet märkte vi en dämpning på standardapparater och automationsverksamheten. Men det verkar som kraftsidan rullar på ganska bra framöver.

Det var en nöjd Sten Jakobsson som presenterade förra årets resultat på en presskonferens på torsdagsförmiddagen. Intäkterna ökade med 12 procent och för sjätte året i rad ökade resultatet jämfört med tidigare år.

Det är framförallt kraftdivisionerna som går bra med flera stora projekt inom kraföverföring och distribution.

ABB Sveriges andra ben, automationsdivisionerna, går sämre eftersom de är mer känsliga för den finansiella oron. I december varslades 150 personer på Robotics i Västerås och Sten Jakobsson vågar inte lova att det inte blir fler varsel.

- Sådant kan jag aldrig lova. Vi har inga planer just nu men jag kan inte lova att det inte kommer.

Sten Jakobsson poängterar att det finns en osäkerhet inför det här året men han tycker ändå att bilden ser bra ut på längre sikt för ABB Sverige.

- Jag hoppas att vi snart har anpassat situationen till en rimlig nivå på automationssidan och att insatsen från regeringar i alla länder gör att vi inte faller djupare.

- Jag tror också att vi kommer att reducera antalet medarbetare något, förhoppningsvis på naturlig väg, men att vi sedan stabiliseras.

Staffan Andersson
staffan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".