köping

Ohållbar situation för patienter och personal på lasarettet

En sjuksköterska och två undersköterskor tar hand om 26 patienter nattetid på avdelning 4 på Köpings lasarett. En orimlig arbetssituation, tycker vårdförbundet som nu anmäler situationen till arbetsmiljöverket.

Enligt Jani Stjernström, vårdförbundets ordförande i Västmanland, utsätts både patienter och personal för risker.

- Förra veckan hade vi fem ortopedpatienter som skulle ha omvårdnad nattetid, och så alla strokepatier och pågående magsjuka.

- Sjuksköterskorna kunde inte skilja patienterna åt med tanke på smittan. Det här är verkligheten, att det händer saker som inte går att planera, säger hon till P4 Västmanland.

Avdelning 4 vårdar och rehabiliterar akut sjuka strokepatienter som har förlorat många kroppsfunktioner. 18 patienter tas emot, och de behöver ständig övervakning.

Dagtid finns personal, men nattetid är man bara en sjuksköterska och två undersköterskor i tjänst.

Från och med den 2 februari har verksamhetscheferna, i samförstånd med ortopedkliniken i Västerås, kommit överens om att avdelningen även ska ta emot åtta nyopererade patienter från ortopedkliniken.

Anders Satrell, chef för ortopedkliniken, har enligt vårdförbundet sagt att han har råd med ytterligare en undersköterska på natten, men facket vill ha en sjuksköterska.

- Vi har ju en legitimerad kompetens med vår specifika omvårdnad. Vi har ansvaret för att patienterna får rätt vård, säger Jani Stjernström.

- Våra sjuksköterskor tar ju det här på allra största allvar. Man gör allt för patienterna. Det gör att man bär med sig en ständig frustration och en stress att man har gjort det man ska göra och följt de rutiner som finns.

- Det är väldigt påfrestande, man tar ett utökat ansvar utan att få stöd och hjälp från arbetsgivaren, säger Jani Stjernström.

I P4 Västmanlands sändningar under fredagen kommer ortopedklinikens chef Anders Satrell att bemöta kritiken.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".