Västerås

Kommun och landsting samarbetar i ny drogmottagning för ungdomar

I mars öppnar en mottagning i centrala västerås för ungdomar med drogproblem.

Förutom det stöd som kommunen erbjuder i form av råd och stöd kring narkotika och alkoholmissbruk kommer landstinget även att bidra med läkare och sjuksköterskor från barn-och ungdomspsykiatrin.

Mini-Maria som den nya drogmottagningen ska heta, har inspirerats av Maria Undgom i Stockholm som sen länge arbetat med ungdomar och missbruk. Förutom det befintliga stöd som kommunen erbjuder idag via den så kallade IRIS-verksamheten går nu alltså även landstinget in i satsningen i form av läkare och sjuksköterskor från barn-och ungdomspsykiatrin.

Phillipe Eskridge, verksamhetschef på barn- och ungdomspsykiatrin, menar att deras uppgift är att upptäcka eventuell psykisk ohälsa som missbrukare kan ha och sen slussa dom vidare, och han understryker att det är viktigt att jobba med båda sjukdomarna för att behandlas på bästa sätt.

-Det är så att om man går runt med psykisk ohälsa och samtidigt med ett missbruk som man maskerar det här kan det vara svårt att lösa missbruksproblematiken, säger Phillip Eskridge.

Intervjuaren:
Men behövs det verkligen en en sån här drogmottagning i Västerås, finns det ett behov av det?

Phillip Eskridge:
-Ja absolut, jag tror att forskningen kommer att visa att vi har missat nåt ganska allvarligt att vi inte har tänkt på det här tidigare.

Ingela Karlssson
ingela.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".