Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fängelse eller psykvård, tingsrätter dömer olika

Publicerat fredag 13 februari 2009 kl 08.08

Det skiljer hur landets tingsrätter dömer när det gäller fängelse eller rättspsykiatrisk vård. Det visar juristen Anders Villius forskning, som undersökt svenska domstolarnas beslut om sinnesundersökningar under 20 års tid.

- I vissa tingsrätter i landet med samma typ av brottslighet och med samma ärendemängd förordnar man, statistiskt säkerställt, färre sinnesundersökningar än i andra tingsrätter.

- Det är några tingsrätter i Västmanland som mycket sällan förordnar en paragraf 7-undersökning, och det är tingsrätter som är lika stora som till exempel Linköping och Norrköping, säger Anders Villius, jurist vid Lunds universitet.

Anders Villius forskning visar att vissa tingsrätter avstår nästan helt att göra sinnesundersökningar trots att det i vissa fall finns indikiationer på psykisk störning.

I storstäder och större tätorter är chansen betydligt större att en gärningsman blir psykiatriskt bedömd än hos vissa tingsrätter i norra och mellersta Sverige.

- Det får naturligtvis konsekvenser för den fortsatta handläggningen av ärendet. För blir man inte bedömd så kan det bli så att man diskvalificeras från möjligheten att få vård istället för fängelse.

Vilka konsekvenser kan det bli av att man bedömer det så olika?

- Kriminalvården har ju under många år klagat på att man har intagna som har någon form av psykiatrisk diagnos eller någon form av psykisk störning. Och det menar man att en del av den förklaringen är att man inte har blivit bedömd på ett tidigt stadium under lagföringsprocessen.

Blir gärningsmannen inte undersökt kan han inte heller bli dömd till rättspsykiatrisk vård. Var ett brott är begånget och vilken tingsrätt som prövar fallet har alltså betydelse för om straffet kan bli fängelse eller vård.

Enligt Anders Villius kan orsaken vara att rätten vill undvika långa rättegångar och behöva invänta svaret från en sinnesundersökning.

- Domstolen väljer bort paragraf 7-undersökningen möjligen av tidsskäl. Vi vet ju att många tingsrätter är hårt pressade av ärendemängden och att man vill döma av de här fallen så snart som möjligt. Då kan det vara ett skäl att inte förordna om en liten sinnesundersökning, eller paragraf 7-undersökning som den också kallas, enligt Villius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".