Kristina Bergstedt
Skinnskatteberg

Blått blir rött i kommunhuset

Måndag kväll hålls ett avgörande sammanträde i kommunfullmäktige i Skinnskatteberg. På dagordningen står först att avsätta nuvarande ledamöter i styrelser och nämnder och sedan nyval av ledamöter i Kommunstyrelsen samt Miljö- och Byggnadsnämnden.

Det är ikväll som Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Skinnskattebergsdemokraterna i den nya vänsterkoalitionen vill ta över ordförandeposterna i kommunen. Redan imorgon vill socialdemokraten Lars Andersson ta folkpartisten Carina Sandors plats i kommunhuset, som kommunstyrelsens ordförande.

Men den borgerliga alliansen, som nu styr i minoritet, vägrar ställa sina platser till förfogande och kommer att överklaga till länsrätten. Vid kvällens fullmäktige väntas alltså debatt, både mellan politikerna, men också i form av frågor från allmänheten. Kristina Bergstedt är en av många Skinnskattebergsbor som stöttar den sittande kommunledningen och hon tänker inte ge sig i första taget:

– Vi funderar faktiskt på att ha en folkomröstning, det kommer nog att bli så om inte det här går igenom, vi kommer att fortsätta kämpa för att vi tycker att om Socialdemokraterna är ett arbetarparti då hade de kunnat vänta till valet 2010 och lagt fram fina saker, säger Kristina Bergstedt.

Hon säger att hon själv var Socialdemokrat fram till för ett år sedan, men att hon nu är glad att hon inte är det längre.

Men Socialdemokraterna har stöd, inte minst från sin riksdagsledamot Olle Thorell från Surahammar. Han tycker det är märkligt och upprörande att den borgerliga alliansen vägrar avgå. Det är nämligen inte helt ovanligt med maktskiften under en mandatperiod, säger han, efter att kollat med riksdagens utredningstjänst:

– I 20 kommuner har maktskiften ägt rum sedan 2006 och i 12 av dem har det varit precis som i Skinnskatteberg att majoriteten har växlat från vänster till höger, eller tvärt om, säger Olle Thorell.

Han säger att maktskiften bland annat genomförts ibland annat Bengtsfors, Bollnäs, Falköping, Leksand och Ljungby.

– I inget av de här fallen så har den som har förlorat makten kommit på tanken att sitta kvar fastän man inte har stöd, så det visar det orimliga i beteendet från borgerligheten i Skinnskatteberg, säger Olle Thorell (S).

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".