Köping

Klinikchef tillbakavisar kritik om låg bemanning

Det är inte en orimligt att en sjuksköterska och två undersköterskor har hand om 26 svårt sjuka patienter på natten. Det säger ortopedklinikens chef Anders Satrell efter att vårdförbundet anmält situationen på avdelning 4 i Köping till arbetsmiljöverket.

- Just den här bemanningen på avdelning 4 är en normal bemanning som vi har på andra vårdavdelningar i Västerås, säger han till P4 Västmanland. 

- Att vårdtyngden eller svårighetsgraden på avdelning 4 skulle vara särskild från övriga avdelningar ser jag som osannolikt, säger Anders Satrell.

Han är mycket förvånad över att Vårdförbundet anmält arbetssituationen på avdelning 4 på Köpings lasarett till arbetsmiljöverket.

Vårdförbundet tycker att det är orimligt att en sjuksköterska och två undersköterskor ska ha hand om 26 patienter nattetid, 18 av dem är akut sjuka stroke-patienter.

Enligt Satrell har ortopedpatienterna flyttats till Köping för att landstinget vill att även andra sjukhus ska kunna operera och eftervårda patienter. Så skulle vårdköer kunna kortas.

Men han är ändå öppen att diskutera frågan om bemaning.

- Är det så att det finns saker som jag eller mina kollegor i närsjukvården inte känner till när det gäller arbetsbelastningen på avdelning 4, så ska jag självfallet ta till mig det och föra en dialog med representanterna från avdelningen, säger Anders Satrell.

- Men som jag sa är det här patientantalet det normala på en vårdavdelning som bemannas av den här personalstyrkan, avslutar han.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".