Sala

Bensinmack slår igen

Personalen på Statoil i Sala har nu varslats om uppsägning för att bensinstationen inte fått förlängt tillstånd för hantering av brandfarliga ämnen av Sala kommun. Enligt Magnus Gunnarsson, förvaltningschef på bygg och förvaltning i Sala kommun, har man inte förlängt tillståndet för att stationen sedan länge haft tillståndet på så kallad dispens då placeringen av stationen anses olämplig.

-Ja den dispens de har, eller det tillstånd de har fått fram till halvårsskiftet, har de fått för att de ska hitta en ny lokalisering.

Enligt Magnus Gunnarsson, förvaltningschef på Bygg- och miljöförvaltningen i Sala kommun, har detta ärende pågått i flera år där kommunen uppmanat Statoil att hitta en lämpligare plats för stationen, något som alltså tagit lång tid.

Men sedan en tid tillbaka har det förts diskussioner om att Statoil eventuellt etableras vid Silvervallen, och i väntan på det beslutet väljer kommunen att inte förlänga tillståndet för att så att säga sätta lite press på Statoil.

Men Magnus Gunnarsson tror att tillståndet kan komma att förlängas i väntan på den nya etableringen:

- Jag kan mycket väl tänka mig att man tar ett beslut i vår nämnd här nu i slutet på månaden om att förlänga det här tillfälliga tillståndet.

Hur ser ni nu på det här ärendet har gått så långt att nu Statoil nu tvingas varsla personalen?

- Ja det är absolut olyckligt, men det är inte kommunen som har försatt Statoil i denna situationen utan det är de själva, säger Magnus Gunnarsson.

Men Tove Grönkvist, informatör på Statoil, vill inte kännas vid att kommunen gett ett tillfälligt tillstånd för hantering av brandfarligt ämne.

- Dispens får man ju inte, antingen får man ett hanteringstillstånd eller inte, och anledningen till att vi har varslat vår personal i Sala är att vi inte fått besked från kommunen om vi får fortsatt hanteringstillstånd, helt enkelt, säger Tove Grönkvist.

Ingela Karlsson
ingela.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".