Miljonbidrag till arbete för att stödja kvinnor som utsatts för våld

Västmanland får nästan 3 miljoner kronor från regeringen för att stödja kvinnor som utsatts för våld. Pengarna ska göra att kommunernas stöd till kvinnorna, och till barn som ser våldet, ska bli bättre. Det är länsstyrelsen som ska fördela de här pengarna till länets kommuner.

- Det är den satsning som regeringen har gjort sedan flera år tillbaka och i den här satsningen ska vi fortsätta att ge ut bidrag till kommunerna då, säger Katarina Pihl, samordnare för de sociala frågorna på länsstyrelsen.

Vad krävs för att få ta del av de här pengarna?

- Det är kommunerna som kan söka de här medlen, men de ska ju söka för hela kommunens verksamhet, så det innebär ju att man ska ta ett samlat grepp från kommunen. Är det så att man har en ideell kvinnojoursverksamhet så ska man ju också ta med den i planeringsarbetet.

Katarina Pihl berättar att den satsning som gjorts är att man vill ta bort fokus från kvinnojoursverksamheterna som tagit ett alltför stort ansvar för det här området som är kommunens ansvar, säger hon.

Totalt i hela landet delas 109 miljoner kronor ut till att stödja kvinnor som utsatts för våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".