Västerås

Pengarna till hemtjänsten räcker inte

Kommunala Proaros och de privata företag som utför hemtjänst i Västerås har svårt att få ekonomin att gå ihop. Proaros fick ett underskott på cirka 16 miljoner kronor under 2008 för hemtjänsten och även i år väntas ett underskott. Därför vill man nu ha högre ersättning från Västerås stad.

För drygt ett år sedan införde Västerås stad ett nytt sätt att betala för hemtjänsten. Det innebär att kommunala Proaros och de privata bolag som konkurrerar om att utföra hemtjänst åt Västerås stad får betalt bara för just den tid som personalen är hemma hos de äldre.

Det här gör det svårt att få ekonomin att gå ihop, särskilt nattetid, enligt Proaros, och privata bolag som Carema och Attendo Care som P4 Västmanland pratat med säger samma sak. På nätterna handlar det ofta om mycket korta besök, kanske bara några minuter, för att titta till de äldre. Men restiden mellan de äldre får man ingen ersättning för. Extra kännbart blir det också att besöka äldre som bor i glesbygd. Det blir långa resor med mycket tid i bilen för hemtjänstpersonalen, resor som man alltså inte får betalt för.

Underskottet för Proaros, som har den största andelen hemtjänst, blev cirka 16 miljoner kronor för 2008. Även ansvariga på Carema och Attendo Care, säger att det är svårt att få det att gå runt ekonomiskt.

Utförarna har därför krävt ett möte med ansvariga på Västerås stad för att diskutera bland annat just ersättningen för hemtjänsten. Det mötet kommer att hållas i början av mars.

Även socialdemokraterna i Västerås, som är i opposition, har engagerat sig i frågan. I en interpellation till kommunfullmäktige undrar partiet hur äldrenämnden ska möta problemen inom hemtjänsten.

Eva Kleppe
eva.kleppe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".