Västerås

Platsbristen på Centrallasarettet ses över

Nu kan problemen med platsbrist på Centrallasarettet i Västerås få en lösning. Bland annat genom fler platser på Sala närsjukhus, berättar Monica Berglund, landstingsdirektör i Västmanland.

- Då har man bland annat tittat på möjligheten att ha några platser ytterligare på närsjukhuset i Sala och att närsjukhuset i Västerås skulle kunna förfoga över några platser på kvinnokliniken. Sedan om det finns möjlighet att få ytterligare några platser i anslutning till den observationsavdelning som akuten förfogar över, säger Monica Berglund.

Tanken är alltså att totalt 12 extra vårdplatser skapas på bland annat Sala lasarett och kvinnokliniken i Västerås. Men fler behövs, säger Monica Berglund.

En grupp som jobbar med att få bukt på platsbristen har också kollat på hur man ska göra för att patienter inte fastnar på ett ställe i vården, utan kommer vidare.

Det handlar om bättre lösningar för när patienter kommer till sjukhuset, när patienter är där och ska därifrån.

En tanke är att hjälpa patienter att kunna vårdas hemma i stället för på sjukhuset.

- Man behöver mer insatser för att kunna vara hemma. Man är kanske inte så dålig så att man behöver ligga i en sjukhussäng på sjukhuset, men man klarar sig inte heller hemma utan stöd och hjälp, säger Monica Berglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".