Christine Schürrer i rätten. Arkivfoto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Livstids fängelse för morden i Arboga

Under måndagen kom domen i Svea hovrätt i det uppmärksammade målet om mordet på två små barn i Arboga och mordförsöket på deras mamma. Hovrätten fastställer tingsrättens dom på livstids fängelse och utvisning för 32-åriga Christine Schürrer som döms för mord och ett mordförsök.

Hovrätten gör endast den ändringen av tingsrättens dom att skadestånden till barnens mamma och pappa för psykiska besvär på grund av barnens död höjs från 75 000 kronor till 100 000 kronor vardera.

Det var den 17 mars förra året som de två barnen angreps i sitt hem i Arboga. De avled senare samma kväll. Barnen hade ännu inte fyllt fyra respektive två år. Även deras mamma angreps men överlevde trots livshotande skador.

Västmanlands tingsrätt dömde den 14 oktober 2008 den tyska kvinnan Christine Schürrer för mord och försök till mord till fängelse på livstid och utvisning.

Både vid tingsrätten och i hovrätten pekade mamman ut den tyska kvinnan som den som angripit henne. Tingsrätten ansåg att det med hänsyn till mammans skallskador var mycket tveksamt om hon hade autentiska minnen av händelsen och lämnade hennes uppgifter helt utan avseende.

Hovrätten gör delvis en annan bedömning och finner det utrett att mamman har vissa minnesfragment av händelsen, bl a av en kvinnlig person som fanns i hallen. Det kan inte vara någon annan än förövaren som mamman har sett, enligt hovrätten.

Sammantaget anser hovrätten att beviskedjan har sådan styrka att den binder kvinnan till de åtalade gärningarna: att hon befann sig i Arboga vid tiden för brottet, viss teknisk bevisning och att hon varit besatt av sin före detta pojkvän, numera sambo till mamman.

Eva Kleppe
eva.kleppe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".