Tågen försenade

Tågtrafiken i Mälardalen har länge brottats med dålig punktlighet. Bottennoteringen var oktober förra året då punktligheten endast låg på 77 procent. Idag har den klättrat till 88 procent men fortfarande förekommer stora förseningar.

Johan Ingerö, presskommunikatör på SJ kommenterar förseningarna:

– Det är inte bra naturligtvis, ibland beror det på oss ibland beror det på nåt annat, men oavsett vem det beror på är det naturligtvis inte trevligt för våra resenärer.

Det är förseningar lite nu och då när det gäller pendeltrafiken, nu senast idag var ett av morgontågen från Stockholm-Västerås försenat med 45 minuter på grund av tekniskt fel.

Johan Ingerö menar att det främst är spårbristen på sträckan som orsakar de flesta förseningarna, eftersom det i huvudsak bara är enkelspår på sträckan, kan tåg inte mötas. Men Johan Ingerö menar att SJ gör allt de kan för att åtgärda problemen.

– Vi försöker göra vad vi kan med att koppla på så många vagnar som det går, vi kör på maxkapacitet redan idag. De andra frågorna är svårt för mig att bedöma eftersom det är inte vi på SJ som avgör hur mycket spår som finns.

Staten har ju gett SJ monopol på den här sträckan, skulle ni ta tag i problemet mer om ni fick lite konkurrens?

– Problemet kvarstår, man kan ha tio operatörer på den här rälsen, men det är fortfarande så att antalet tåg är för stort jämfört med mängden spår, säger Johan Ingerö.

Västeråsaren Anneli Färm började pendla mellan Västerås och Stockholm idag, och hon kände en viss bävan inför alla förseningar hon hört talas om:

– Ja jag är lite orolig, men jag har rest med X2000 ganska mycket och det har varit helt hopplöst så jag är lite glad nu att åka regionaltåg. Men vi får väl se hur det funkar, jag vet inte än, säger Annelie Färm.

Ingela Karlsson
ingela.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".