1 av 2
Åhörare på kommunfullmäktigemötet
2 av 2
Carina Sandor
skinnskatteberg

Ny ledning i kommunen

Skinnskatteberg vaknar på tisdagen upp till en ny politisk ledning i kommunen. Den nya vänsterkoalitionen tog över vid ett stundtals hetsigt kommunfullmäktigemöte på måndagskvällen. Socialdemokraten Lars Andersson är ny ordförande i kommunstyrelsen.

Det var i det närmaste fullsatt på åhörarplatsen när Skinnskattebergs politiska framtid stod på agendan för fullmäktige. Och de upp mot 150 åhörarna gjorde också sin röster hörda under allmänhetens frågestund, som inledde.

Stundtals övergick frågestunden i regelrätt debatt när framför allt den nya vänsterkoalitionen fick svara på frågor.

När sedan frågan om entledigande, det vill säga avsättande av nuvarnade politiska ledning kom upp, valde fullmäktiges ordförande, moderaten Christina Mallmin, att utnyttja sin rätt att som det heter propositionsvägra, alltså vägra ta upp vänsterkoalitionens proposition om maktskifte.

Motiveringen var att kommunen riskerade att fatta ett olagligt beslut. Men eftersom ledamöterna svarade ja på frågan om propositionen skulle tas upp, så blev det också så.

Efter omröstning, votering och till slut sluten omröstning stod det klart att socialdemokraternas Lars Andersson valts till kommunstyrelsen nye ordförande efter folkpartiets Carina Sandor.

Men Sandor sitter ändå kvar i kommunstyrelsen som ledamot och ger alltså inte upp sin politiska karriär, även om hon senare under tisdagen skriver in sig på arbetsförmedlingen.

Vänsterkoalitionen tog även över ledningen av Miljö- och byggnadsnämnden - kommunens övriga utskott får sina nya ledamöter vid det extra kommunstyrelsemöte som Lars Andersson tänker sammankalla snarast.

Lars Andersson stiger alltså in i kommunhuset som kommunalråd - men utan att han får någon överlämning av nuvarande kommunledning.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".