Trakasserier via sms / Foto: Claudio Bresciani SCANPIX

Mobbning på internet och sms ska motarbetas

En allt större del av den systematiska mobbningen sker på internet och via sms, det säger barnombudet i Västerås, Sara Holm-Stålhand.

Nu har hon tillsammans med Viksängsskolan och familjecentrum startat projektet minimedling, där syftet är att motverka mobbning på nätet.

- Det handlar om att visa barn som kränker varandra på nätet ska se att det blir konsekvenser och att man inte kan göra på det här viset. De ska lära sig att om man beter sig illa så händer det saker.

- Vi ska uppmuntra barn att våga berätta om de blir kränkta och känna att det finns en mening med det, säger Sara Holm-Stålhand.

Kränkningar via internet är idag den främsta orsaken till att barn hör av sig till mig. De flesta barn har någongång fått ta emot kommentarer och hot, och jag vet att det finns barn som går i mellanstadiet som tycker att det är jättejobbigt att gå till skolan på måndagar på grund av bråk som inträffat på internet, säger hon.

Varför har många svårt att berätta att de blivit illa behandlade på internet?

- Många kan känna att det inte är någon idé, man saknar bevis, rädd att det ska bli värre och att man är en skvallerbytta, säger Sara Holm-Stålhand.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".